Jaakko Mäkelä - viulunrakentaja

Vuonna 1979 Jaakko Mäkelä kiinnostui viulunrakennuksesta ja vielä samana vuonna rakensi ensimmäisen soittimensa.

Hän oli utelias saamaan selville, josko puun saisi soimaan ja soittimeen edes jonkinlaisen äänen. Hyvin pian kävi ilmi, että lisää tietoa ja taitoa kaivattaisiin. Suomessa ei kuitenkaan siihen aikaan ollut erityisiä alan kursseja, saati opettajia. Suomen Viulunrakentajayhdistys oli kuitenkin tuolloin voimissaan, ja Jaakko päätti liittyä heidän riveihinsä. Yhdistys kutsui Suomeen ulkomaisia viulurakennuksen opettajia kesäisin järjestämilleen kursseille opettamaan rakentamisen saloja.

Mäkelän opettajina on vuosien varrella toiminut muiden muassa Malcolm Siddall Englannista, Simeone Morassi Italiasta, John Dilworth Englannista sekä Ilkka Vainio. Vuonna 1995 viulunrakennuksesta tuli Jaakon täysipäiväinen työ ja siitä lähtien hän on rakentanut viuluja, alttoviuluja ja selloja.

Ainutlaatuista kädentaitoa Jaakko on jakanut myös muille. Hän on toiminut vuodesta 1996 alkaen viulunrakennuksen opettajana Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kesäkursseilla sekä Espoon työväenopistossa kaksi lukuvuotta.

Jaakko Mäkelän rakentamat viulut ovat pärjänneet hienosti viulunrakennuskilpailuissa ympäri maailmaa. Vuonna Italian Cremonassa 2000 järjestetyssä VIII Triennale Stradivari Violin Competition -kilpailussa lohkesi ensimmäinen sija parhaasta viulun äänestä. Vuonna 1997 samassa kilpailussa ensimmäinen sija tuli parhaasta käsityöstä. Vuonna 1999 Pariisissa II Eme Concours International de Lutherie et D'aecheterie -kilpailussa toinen palkinto irtosi alttoviulusarjassa.

Suomessa järjestetyissä kilpailuissa Jaakko on voittanut kolmesti ensimmäisen palkinnon sekä lukuisia muita palkintoja viulunrakennusuransa aikana.

- Viulunrakentajalle on tärkeää osallistua viulunrakennuskilpailuihin, joissa soittimen käsityö, ääni- ja soitto-ominaisuudet arvostellaan kansainvälisen tuomariston toimesta. Kilpailumenestys on osoitus rakentajan ammattitasosta ja erinomaisesta käsityöstä, sillä kilpailun tuomarit ovat alan asiantuntijoita kansainvälisellä tasolla, Mäkelä kertoo.

Tätä nykyä Jaakko asuu ja rakentaa soittimiaan Luopioisissa, Kukkianjärven rannalla uusissa työtiloissa.

Jaakko Mäkelä tarkastaa ja trimmaa jokaisen liikkeessämme myynnissä olevan uuden viulun ja sellon. Siksi jousisoittimen hankkiminen meiltä on turvallinen ostos ja vastaa hyvälle soittimelle asetettuja korkeita laatuvaatimuksia.

Voit tutustua Jaakko Mäkelän omiin kotisivuihin klikkaamalla tästä.