Tampereen Musiikin 50. juhlavuosi

Moro: Kun Pate laulukamat osti, ja rumpali nukkui rumpukotelossa

Jos Tampereella on jokin paikka, missä varmasti jokainen kaupungin soittaja on käynyt, niin se on Tampereen Musiikki Kuninkaankadulla. Legendaarinen liike on toiminut tutulla nimellä 50 vuotta ja niistä 45 vuotta samalla paikalla.

Istahdetaanpa hetkeksi Tampereen Musiikin alakertaan liikkeen nykyisten omistajien Matti Hamppusen, Kimmo Virtasen ja Pasi Riikosen kanssa. Tällä yrittäjäkolmikolla on vankka musiikkitausta ja se tuntuu myös liikkeessä. Asiantuntijat osaavat auttaa asiakasta.

– Pärjäämme kilpailussa hyvällä palvelulla ja se vain korostuu nykyisenä nettiaikana, Riikonen toteaa.
– Ihmiset haluavat kokeilla soittimen ennen ostamista. Meiltä soittimen saa lisäksi valmiiksi trimmattuna eikä hinnoissa ole mitään eroa nykyään nettikauppoihin verrattuna, Virtanen jatkaa.

Iso ja yhä kasvava uuden ajan asiakasryhmä ovat aloittelevat aikuiset. Se ilahduttaa pitkän linjan kauppiaita.
– On ymmärretty omaksi iloksi soittaminen. Samoin musiikkiopistojen ja -luokkien oppilaat ovat tärkeä asiakasryhmä.

Hamppunen otti musiikkikaupasta vetovastuun vuonna 1994 Markku Aartion kanssa. Alusta pitäen oli selvää, että tarjonnan pitää olla laajaa.
– Soittimia ja tarvikkeita pitää olla kaikkien tarpeisiin. Meiltä saa kaikkea harmonikasta pa-laitteisiin ja kotistudion tietokoneohjelmiin, Hamppunen kuvailee.

Viime vuoden liikevaihto oli uusi ennätys, se kertoo onnistumisesta.
Kaupankäynnin lisäksi Tampereen Musiikki on iät ja ajat ollut soittajien tapaamispaikka.

Mikko Alatalo
”Kun Juicen kanssa teimme ihan ensimmäisiä keikkoja, vuokrasimme Tampereen Musiikista Sundqvistin Mikalta vahvistimia. Mika tuli meitä tsekkaamaan Yo-talolle ja totesi Pikasen Rapelle: Jos noista jätkistä jotain tulee, syön hatullisen peetä.
Tampereen Musiikki toi maahan muun muassa Rolandin kaikulaitteita, minulla oli ihan ensimmäinen uusi versio. Remu osti sen minulta. Irwin ja monet muut kävivät Tampereen Musiikissa, siellä oli aina keikkakavereita. Kaiken kaikkiaan Tampereen Musiikki oli soittajien äiti ja isä.”

Heikki Silvennoinen
”Kävin ensimmäisen kerran 1970-luvun alussa. Tampereen Musiikki oli elinehto monelle bändille, koska sieltä sai kamoja lainaksi. Sundqvistin Mika oli myyjänä ja kerran kun menin, niin Mika oli, että shhh. Mitään melua ei saanut syntyä, koska Alwari Tuohitorven rumpali nukkui takana bassorummun kotelossa.
Yksi hauska tapaus on puolalaisten muusikoiden vierailu. Aartion Markun englannin kieli ei ollut ihan ykköstä (Hän oli pitkän saksan lukija ja oppi lopulta englanninkin ihan hyvin, Matti Hamppunen huomauttaa) ja puolalaiset kysyivät: Do you speak english? Markku vastasi: Yes, but not more.
Kerran ne juottivat viiden markan kolikkoon ruuvin ja kiinnittivät liikkeen eteen asvalttiin.”

Costello Hautamäki
”Aloitin asiakassuhteeni Tampereen Musiikkiin 12–13-vuotiaana. 15 vuotta täytettyäni isäni osti minulle oikein miesten sähkökitaran rippilahjaksi, Gibson L6-s. Kitara on minulla vieläkin melkein 40 vuoden jälkeen.
Pate Mustajärvi osti ensimmäiset lauluvahvistimensa Tampereen Musiikista. Sellaiset käytetyt ja tosi vanhat. Pate raahasi laulukamat ylpeänä äitinsä Hilman autotalliin Ikuriin. Virrat kun tulivat päälle niin kaikulaitteesta alkoi kuulua Pasi Kauniston laulua.
Suoritin myös Popedaan liittymisen työhönottohaastattelun Tampereen Musiikissa. Popedan silloinen rumpali Holmin Kaitsu kertoi, että Popeda etsii nuorta lupaavaa kitaristia, joka osaisi myös laulaa, tehdä biisejä ja soittaisi jonkin verran koskettimia. Hokasin vasta kotona, että mä voisin sopia kyseiseen sapluunaan.”

Matti Hamppunen ja Kimmo Virtanen
”Tämä on tositarina. Isä osti joulun alla meiltä viulun tyttärelleen. Sama mies tuli sitten joulunpyhien jälkeen liikkeeseen ja olisi palauttanut viulun, koska tytär ei oppinutkaan soittamaan.”

Jukka Manninen
jukka.manninen@aamulehti.fi
Kuvat Jukka Vuokola
Moro, Kuninkaankatu

Tiatoo:
Tampereen Musiikki
Liike toiminut Tampereella vuodesta 1966. Tampereen
Musiikki -nimi otettiin käyttöön vuonna 1967.
Suomen pitkäikäisimpiä samalla liikepaikalla toimineita musiikkialan yrityksiä, jo 45 vuotta Kuninkaankadulla kahdessa kerroksessa.
Myy kaikkea musiikkialalta: nuotteja, klassisia soittimia, bändikamoja, tarvikkeita, tietokoneohjelmia ja tarjoaa myös korjauspalvelut.
Myös oma verkkokauppa www.tampereenmusiikki.fi.
Nykyiset omistajat Matti Hamppunen, Kimmo Virtanen ja Pasi Riikonen.

/* */